II. PILÍŘ, aneb mám ještě šanci!

3. 07. 2013 12:47:07
Je mi 36 let, takže jsem úspěšně promeškal vstup do 2. pilíře penzijního systému. Dnes mě tudíž pobavila skutečnost, že pan ministr financí v demisi Kalousek spěchá na vládu se změnou. A to, že vstup do tohoto sádrokatonového sloupu penzijního systému, který se tváří jako by byl z žuly, budou moci vstoupit lidé do věku 40-ti let! UF - MÁM TEDY JEŠTĚ ŠANCI!

Zdá se ovšem, že vláda ani penzijní společnosti nás neinformují úplně o všem. Dnes jsem se například dozvěděl, že:
a) náklady na provoz tohoto druhé pilíře soukromými společnostmi dosahují 30 - 40 % prostředků, které do systému vstoupí a vyrovnání této ztráty dosahují díky úrokům, které získají investováním těchto prostředků. Pro srovnání, náklady na správu státních penzí státem, dosahují výše 1 %. Jakých výnosů by mohlo být dosaženo, pokud by II. pilíř vedl sám stát? A proč ho vlastně sám nevede? Prognóza byla, že pokud by druhý pilíř v současném formátu vedl stát, nikoliv soukromé společnosti mohly by být naše penze o 30 - 50 % vyšší.
b) Peníze z druhého pilíře budou předmětem dědictví. Pokud jsou ovšem prostředky předmětem dědictví, zvyšuje to náklady produktu (2. pilíře) o 10 - 15 %. Zvyšuje se totiž množství peněz, které budou jistě vyplaceny. Kde se však však tyto peníze vezmou? Vstupem do 2. pílíře se vzdáváte možnosti, že v případě Vaší předčasné smrti budou Vaši nejbližší pobírat pozůstalostní důchod. Takže opět - žádné vylepšení - něco za něco.

Proč nám vláda a penzijní fondy tyto skutečnosti neříkají? Proč nám říkají pouze pozitiva, ale negativa zůstávají zamlčována? Kolik podobných negativních skutečností ještě nevíme? Dle mého názoru má II. pilíř důchodového systému znaky velmi špatného produktu. Pozitiva nejsou přesvědčivá, negativa jsou poměrně dobře ukrývána.

Co když banky selžou a o peníze přijdou? Bude je muset zaplatit buď nástupnická banka či fond. Tolik slova pana Kalouska. Co už ale neuvádí - Pokud toto ale nenastane, bude tyto peníze muset zaplatit stát. Tzn. občané, kteří budou v té době platit daně. A to nebude nikdo jiný než naše děti. Existuje tudíž možnost, že si penzi zaplatíme my, a pak ještě jednou naše děti. A možná i děti našich dětí, pokud si na zaplacení budou muset naše děti půjčit...

V rozdělení peněz, které si spořím na stáří mimo státní penzi, vidím jedno skutečné pozitivum. A to že tímto získávám určitou nezávislost na státu. Na něj jsou totiž současní penzisté v drtivé většině naprosto odkázáni. To je určitě špatně, když Vám stát něco diktuje a jste v jeho finanční moci. Ukazuje se to například u voleb. 13. důchod apod. Za 13. důchod budu volit třeba ďábla... To je nejen špatně, je to i nebezpečné, vzhledem k faktu, že lidí v neproduktivním věku bude stále přibývat a budou silnou voličskou skupinou.

(Dovolím si částečně odbočit - ČSSD je proti druhému pilíři a deklaruje jeho zrušení, přitom nenabízí žádné jiné reálné řešení než státní penzi (pokud mám dostatek informací). Pokud jiné řešení, než státní penzi ČSSD nenabídne, osobně to budu považovat za čiré budování voličské levicové základny - tedy lidí, kteří za pár let poběží k urnám jenom proto, aby dostali vánoční tisícovku k důchodu apod., lidí, kteří se budou moci rozhodovat zejména podle toho, jestli jim důchody stát zvedne nebo sníží)

V tomto je jakékoliv rozdělení peněz na penzi, lepší než striktní 100% státní důchod. Ale druhý pilíř, mi jako jako rozumné řešení diverzifikace rizika zabezpečení se na penzi nepřijde. Jsem přesvědčen, že i stát a její představitelé jsou svým způsobem obchodníci, byť zejména s voličskými hlasy. A v obchodě platí - první nabídka není vždy tak dobrá, kterou byste mohli ve skutečnosti získat dalším jednáním. Já první nabídku na 2. pilíř nepřijímám. A čekám, že přijde lepší. (Ehm... s tou se kterou dnes pan Kalousek spěchá na vládu, vůbec za nabídku nepovažuji) Demografická situace (růst počtu lidí v neproduktivním věku) tomu příští vlády bude nutit velmi, ale opravdu velmi silně. Nebudou mít jinou možnost, než s lepším řešením přijít. Jsem o tom přesvědčen.

Pokud máte jiný náhled na věc, budu rád za každou informaci. Proti i pro II. pilíři a vůbec k celému tématu problematiky penzí.

Autor: David Hyšpler | středa 3.7.2013 12:47 | karma článku: 34.95 | přečteno: 4781x

Další články blogera

David Hyšpler

Vzhůru k bankrotu, psanci

Co se brzy stane - Internet bude jen Ruský - dojde k odstřizení od internetu globálního - na tom už se pracuje.Všechny západní produkty, které firmy odmítnou do Ruska dodávat budou propagandou označeny za špatné a jejich prodej bu

11.3.2022 v 14:13 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 502 | Diskuse

David Hyšpler

BOJ PROTI DRAHÉMU BENZÍNU A NAFTĚ

Benzín drahne. Nepamatuji, že by někdy stál tolik. Člověk má přirozeně pocit, že je nutno nakoupit rychle, než zdrahne ještě víc. Optimálně naplnit kanystry. Úplně tomu rozumím.

8.3.2022 v 6:30 | Karma článku: 8.43 | Přečteno: 401 | Diskuse

David Hyšpler

Ruský záklaďák

Byl jsem na vojně - v devadesátých letech. A pokud v Rusku probíhá základní výcvik běžných vojáků (ne profesionálů) jako u nás, nevidím se, že Rusko dle plánu během tří dnů nevyhrálo a pravděpodobně nevyhraje.

8.3.2022 v 0:07 | Karma článku: 23.22 | Přečteno: 717 | Diskuse

David Hyšpler

Moc = peníze, atomová bomba = smrt

Putin se přepočítal, není to ekonom a zdá, že se kolem sebe nemá nikoho, kdo by mu dokázal vysvětlit, proč bude Německo a USA, vždycky mocnější než Rusko...

3.3.2022 v 13:50 | Karma článku: 14.92 | Přečteno: 309 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 3124 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1672

Je mi 45, OSVČ, ženatý, 2 děti. Mými koníčky jsou film, nezávislá hudba, ochotnické divadlo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...