Zeman - prezident současnosti

Z kraje bych chtěl upozornit na fakt, že jsem Miloše Zemana za prezidenta nechtěl a nevolil jsem ho. Ve finálním volebním duelu jsem raději podpořil, byť to vůbec nebyl a není můj oblibenec, Karla Schwarzenberga. Raději ústupek v podobě Karla, než Zemana... Tak jsem Zemanovi nevěřil. K mému překvapení, nyní nejsem vůbec nespokojen s výkonem jeho funkce. Ba naopak, myslím, že je to člověk téměř ve správnou dobu téměř na správném místě. Slovo téměř je důležité.

Žijeme na hraně. Žijeme v tržním hospodářství. Zaměstnavatel nám nedá ani o korunu navíc, než musí. Tesco nám neprodá rohlík ani o halíř levněji, než musí, a než je to pro jeho prodejní mix efektivní. Pokud je ve městě nejlevnější benzinka, nejraději pojedeme k ní. A budeme mít dobrý pocit z toho, že jsme uvažovali racionálně. Pořidili jsme si věc, nejefektivněji, jak to šlo. 

To je tržní hospodářství. Kupující chce za co nejméně peněz, co nejvíce a optimálně, to nejlepší. Prodávající nám chce prodat za co nejvíce, co nejméně zboží, optimálně s vysokou marží. 

Již dlouhou dobu je tento systém na hraně. Každý ekonomický záchvěv postihne skoro celou Evropu, nebo dokonce celý svět. V době kdy bylo Řecko na hraně bankrotu, zde byla obava o ekonomickém pádu celé Evropské unie. Je to jako by bankrot Frýdku-Místku způsobil bankrot České republiky. Pád jedné banky (Lehman brothers) způsobil téměř hmatatelné obavy o kolapsu celé světové ekonomiky. Na takové hraně žijeme. Zbankrotuje jeden stát, hroutí se unie, zbanktrotuje banka, hroutí se světová ekonomika.

A nyní je tu Miloš Zeman. Není to člověk na svém místě? Balancuje na hraně. Přesně jako my všichni ostatní.

Chápu, a rozumím tomu, že by si všichni (mě nevyjímaje) přáli na prezidentském postu člověka 100 % morálních zásad, 100 % inteligence, 100 % empatického, prostě někoho, koho bychom mohli obdivovat, říkat ve světě - TO JE NÁŠ PREZIDENT!!

Ale byl by to prezident pro dnešní dobu? Dokázal by vůbec komunikovat s okolním světem? Rozuměli by mu ostatní politici? Nebyl by to pro ně jen snílek a fantasta, se kterým se vlastně ani nemá cenu bavit? 

Ano, ta uváděná představa ideálního prezidenta je na hraně. Přiznávám. 100 % nikdo není a nebude. Chtěl jsem jenom naznačit, jak se může naše představa o ideálu osobnosti na vysokém postu, lišit od reálného ideálu právě pro dnešní dobu. 

A kladu si otázku: Není Miloš Zeman, se svými vlastnostmi, vulgarismy, jednáním se světovými mocnostmi, vlastně téměř ideláním prezidentem pro dnešní dobu? 

Všichni bychom rádi, aby v Číně i jinde na světě měli všichni stejná práva, jako my. Aby lidé v továrnách nedělali za dolar na den. Ale byli bychom také rádi, kdyby tím pádem mobil stál místo 5-ti tisíc, 10? Kolik lidí si už koupilo tzv. Fairphone, který se vyrábí za slušných podmínkek pro zaměstnance. Ale stojí 8 tisíc. Stejně dobrý značkový mobil koupíte za 5. 

Pokud uvažujeme racionálně a efektivně pro dnešní dobu, koupíme si ten za pět. A jsme s koupí spokojeni. 

Žijeme totiž na hraně. 

Proto máme prazidenta jakého máme. Vybrali jsme si ho většinou našich hlasů. Demokraticky. Je to přesně jeden z nás. A na svou otázku si odpovím a zopakuji, co jsem napsal v úvodu: Je to téměř správná osoba, téměř na správném místě. Téměř proto, že v našich srdcích, by měl být o něco méně vulgární, o něco více morální při jednání v Číně, měl by mít méně viróz. Ale naše mysl musí už dávno tušit, že je to člověk, který není ani o píď horší, než dnešní doba. A "doba" to jsme my sami.   

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Autor: David Hyšpler | pondělí 3.11.2014 11:40 | karma článku: 22,31 | přečteno: 1092x
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1674x
Je mi 45, OSVČ, ženatý, 2 děti. Mými koníčky jsou film, nezávislá hudba, ochotnické divadlo.